Кухар: вся правда про професії!
Професія кухар. Для одних вона “жіноча”, для інших ганебна, для третіх престижна, а для четверте, ось про них я Вам зараз і розповім!
На просторах Ютуба, Инстаграмм, в блогах, навіть такому, як Дзен з’явилося стільки багато “кулінарів”, що навіть самий звичайний чоловік, пожаривший раз яйця, вирішує зняти ролик, не знаю, на що сподіваючись, як правильно потрібно їх посмажити.
оваренок дитина.
Знаходяться і талановиті самородки кулінарії, які викладають, приготування страв, в цікавому, сучасному і престижному стилі, підносячи кулінарію на рівень таких професій як: менеджер, бізнесмен, або не знаю,,, директор великої компанії.
Лазерсон і Друже ОбломовХироюки Терада.Віктор Бурда
1. В чому суть роботи?
Робота кухаря полягає в тому, що потрібно готувати різні вишукані страви: творити, вигадувати, прикрашати красиво тарілочки, посипаючи зверху недбало який-небудь приправою і кричати професійним, гучним поставленим армійським голосом: ” Філе, дон блю, на 102 столик” – і все, на цьому знання про робочому процесі, так і про самій професії у всіх закінчуються!
Мистецтво кухаря!
Але чи так все гарно, просто і по “сериальски” фантастично? Як виявилося на практиці, Ні!
Всі. ці зустрічаються на кухні сцени з фільмів, становлять не більш 20-30 хвилин з усього реального робочого процесу. Кухар – це важкий, в першу чергу, фізична праця, а вже потім політ фантазії, генерування ідей, творчість, проба кожної страви і групова дегустація.
Кухня – це армія, зі старшими і підлеглими, і кілограми чищеної картоплі.
Справжня армія
2. Робота в кухні починається з Роботи!!!
Хто думає, що він буде кухарським пінцетом листки м’яти поправляти, то до цього дуже далеко. Період від чищеної картоплі до листочки м’яти стільки часу пройде, стільки станцій буде поміняно, що мільйон раз відмовишся від кар’єри кухарем. Фритюри, барбекю, піци, а якщо довірять тоді на сковорідки поставлять, холодна кухня, десерти – але найголовніше – прибиральник! У цій професії ти цілодобово прибираєш: підмітати, миєш підлогу, посуд, столи, дошку на якій працюєш, холодильники, баночки, скляночки і купу всього.
- З 100% загального знаходження на роботі, 20-30% готуєш, решту часу миєш: або після своєї роботи, або під час між замовленнями, або після роботи.
3. Кулінарія не для Жінок!
Кухар мужик!
Продовжуючи тему важкої роботи то професія кухаря – це заготовки! Починається все з приймання і розвантаження товару. Це мішки, ящики, коробки з тоннами продуктів. І це роблять всі, починаючи з простого охоронця, помічника кухаря, прибиральника, закінчуючи тим, хто пінцетом листочки поправляє. Далі розподіл продуктів за холодильних камер: м’ясо, туші, овочі, фрукти. Потім все це смажити, варити, прибирати, робити десятки літрів бульена в 20 літрових каструлях, вакуумувати порційно м’ясо: філе, соуси і т. д.
І вся ця робота для здорових і сильних, фізично, чоловіків. Ось чому кухар – не жіноча робота, і чому кухарів більше чоловічої статі. Ця професія порівнянна з трактористом, комбайнером часів СРСР, коли не було сучасної техніки і велика частина роботи і функціоналу лягала на руки здоров’я чоловіків.
І коли в колі друзів, однокласників, з якими ти не бачився 5-10 років тебе запитують: ” А ким ти працюєш?”, “Чим займаєшся?” А ти відповідаєш: ” Я кухар..” І у всіх таке здивування на обличчі і серіал “Кухня” в голові і такі.. ” Уааауу, кухар, це ж престижноооо, молодець, голодним не залишишся..” І тільки ти один не радієш бо знаєш, що ти робиш, ким працюєш і як воно виглядає зсередини.
4. Причини
Але чому ж люди все-таки йду працювати в кухаря? Є кілька причин. Низький поріг надходження. Тобто іноді навіть хороші і дорогі ресторани беруть людей без досвіду і платять їм хороші гроші, це і є друга причина. Добре платять плюс величезний бонус -ти завжди ситий! Але чи варто заради цього йти на роботу, яка тобі не по душі? Якщо ти студент, то це прекрасна можливість заощадити на їжі.але, якщо Ви не хочете стає в майбутньому кухарем то дивіться , щоб професія не затягнула Вас.Ви не хочете стає в майбутньому кухарем то дивіться , щоб професія не затягнула Вас.
5. Вчитися чи ні на кухаря?
Кухар студент!
Варто вчитися на кухаря? Люди звикли або їм нав’язали цю модель: ” Хочеш мати професію – закінчуй університет”. Є професії, де без теорії ти навіть підійти до” верстата” не зможеш. Наприклад: лікарі, міліціонери, адвокати, архітектори і т. д. І якщо мені хтось скаже: “Нееет, кухареві теж потрібно знати теорію; хімію, фізику, технологію, біологію.”. Так, якщо хочеш бути технологом придумувати рецепти і писати рецептурники.
Адже якщо простежити ієрархію, то вона буде виглядати приблизно так:
- -помічник кухаря
- -кухар
- -шеф-департи (бригадир або старший зміни)
- -сю-шеф (заступник шеф-кухаря)
- -Шеф кухар
- -технолог
Останній повинен мати освіту і не одне. Але повернемося до нашим коровам). до теми кухаря!
Подивимося на практику. Є люди, які пішли працювати кухарем: пропрацювали, рік, два, три.. і тут, у мене навіть був знайомий, він після 3 років, пробує себе на шеф-кухаря в невеликому ресторані і його беруть і він працює. Тепер подивимося на дипломиранного студента. Він провчився 4 роки, та отримав знання, але не отримав практики, і через 4 роки йде в ресторан і його беруть або помічником, або звичайним кухарем.
Тепер порівнюємо:
- Самоучка-3 роки практики і шеф кухар, в не великій завидении.
- Дипломований-4 роки теорії, кухар в ресторані. ( А шефом стане ну ще через 3 роки практики і роботи)
Думайте самі, вирішуйте самі!!! Я вам дав лише їжу для роздумів.
Підписуйтесь на канал, ставте лайки і коментуйте!!!