Цікаві факти роботи нашої системи травлення
Ще б ці проблеми не виникали: олів’є і оселедець під шубою, шампанське і мандарини, цукерки та м’ясо по-французьки, і так далі, і тому подібне – і це все протягом декількох годин і складається складається в шлунок!
Сьогодні я вирішила на невеликих факти роботи нашої травної системи показати ЯК непростий процес травлення і ЯК важливо уважно стежити за роботою органів травлення, щоб уникнути їх захворювання.
Знання – сила! І я сподіваюся, що ці знання допоможуть уникнути втрат з боку здоров’я в такі довгоочікувані новорічні дні.
Від того, ЯК працює наша травна система, залежить або засвоєння поживних речовин або їх неповне засвоєння, тому важливо розуміти, ЯК вона працює, щоб наносити нашому травленню якомога меншої шкоди неправильним і незбалансованим харчуванням.
Отже, цікаві факти роботи травної системи людини, але перед цим ще трохи інформації.
- Травна система людини виконує основні функції: ПЕРЕТВОРЕННЯ їжі в потрібні організму поживні речовини, їх всмоктування, засвоєння і позбавлення від відходів, які утворилися в процесі перетравлення їжі поживні речовини. Від цієї інформації і відштовхнемося до фактів:
Факт 1: Почуття голоду зникає у людини через 21 хвилину після того, як він з’їсть перший шматочок їжі. Тому, і бажано виходити з-за столу з відчуттям легкого голоду: сигнал про насичення мозок видасть трохи пізніше.
Факт 2: Час перебування змішаної їжі в шлунку дорослої людини становить приблизно 6 годин.
- Тому, Золоте правило харчування, як ніяке, сприяє правильному споживання їжі за розміром порцій.
- Для тих, хто нічого не знає про це правило, озвучу його: “Сніданок з’їж сам, обід – розділи з другом, а вечерю – зроби найлегшим з усіх прийомів їжі”.
- Сніданок – найбільший за обсягом прийом їжі, а далі – все менше і менше, і до вечері вже вся важка за складом їжа переварена, а вечеря, невеликий за обсягом і складається з легкозасвоюваного білка і клітковини, нашої травної системою буде засвоєний протягом двох-трьох годин, і спати ви вже будете з практично перевареної їжею, а система травлення зможе відновлюватися.
Факт 3: Обсяг порожнього шлунка становить 0,5 літра, а після прийняття їжі він розтягується на той обсяг їжі, яку ви взяли. Тому, дорогі мої, бажано, щоб обсяг їжі за разовий прийом їжі не перевищував допустимий розмір нашого шлунка.
Факт 4: Якщо людина постійно думає про їжу, то у нього виробляється слина, в якій розташовані ферменти, що сигналізують гормону голоду, грелину, що слина виділилася і пора б підкріпитися.
- Ось так і відбувається переїдання, а травна система при цьому працює в небезпечно напруженому режимі: ще та їжа, яка була прийнята раніше, не переварилася, а вже нова надходить.
- Недоваренная і свіжа їжа змішується, порушується ферментація їжі, всі процеси починають йти наперекосяк, а результатом є захворювання органів ШКТ.
Факт 5: Шлунок протягом дня виробляє до 2-х літрів соляної кислоти. Щоб захистити себе від соляної кислоти, яка здатна розчиняти метал, стінки шлунка покриті товстим шаром слизу, яка оновлюється приблизно раз у два тижні. Саме тому слизова їжа ТАК ПРИЄМНА шлунку.
Факт 6: Прийнято вважати, що шлунок є центром травної системи.
- І цей орган, дійсно, відіграє важливу роль у травленні: спершу він приймає в себе їжу, потім змішує її з шлунковим соком і просто фізично розщеплює їжу, перетворюючи її в густу пасту під назвою хімус.
- Ножелудок приймає досить невелику участь вхимическом розкладанні їжі до молекул і атомів. Цей процес подальшого розкладання їжі, її перетравлення, утворення нових сполук і засвоєння поживних речовин відбувається у тонкому кишечнику.
- До речі, чи знаєте ви, дорогі мої, що тонкий кишечник становить дві третини нашого шлунково-кишкового тракту?
- Загалом, саме в тонкому кишечнику хімус остаточно руйнується під впливом харчових ферментів, слизова кишечника вбирає, поглинає поживні речовини і направляє їх у кров.
Факт 7: Наш кишечник – це основа нашого імунітету. Близько 80 % всіх імунних клітин організму локалізовано в слизовій оболонці кишечника. Чистий кишечник – здоровий імунітет.
У шлунково-кишковому тракті людини живе більше п’ятисот видів мікроорганізмів, а їх загальна маса у дорослої людини може досягати 3-х кг.
Факт 8: В щоденному прийомі їжі обов’язково повинна бути білкова їжа.
- Білок є будівельним матеріалом для наших тканин.
- З білків утворюються клітини організму, зокрема, м’язова тканина.
- Гормони, антитіла – це теж білки.
- Таким чином, якщо в їжі не вистачає білка, то знижується імунітет, порушується гормональний баланс і не відбувається відновлення м’язів.
Факт 9: Їжа засвоюється в нашій травній системі за своїми правилами: спочатку засвоюються вуглеводи, потім – білок, а останніми засвоюються жири.
Як бачите, шановні марафонці, в нашій травній системі щомиті йдуть цікаві і важливі процеси, від яких залежить самопочуття і стан здоров’я всіх систем і органів.
А від нас вимагається зовсім небагато: правильне і регулярне харчування, повноцінний відпочинок, розуміння ЯК протікають ці процеси і чуйне увагу до всіх сигналів з боку органів травлення.
Про те, як з найменшими втратами для здоров’я можна проводити застілля, ми ще поговоримо – це попереду, а я на цьому прощаюся і бажаю вам всім здоров’я!