Від чого залежить зарплата кухаря і як стати високооплачуваним шеф-кухарем?
Професія шефа останнім часом стала набирати популярність: збільшення кількості закладів громадського харчування, різке зростання середньої зарплати кухаря в Україні, підвищення престижності роботи за рахунок тематичних телепередач. Скільки заробляють кухаря, часто залежить від багатьох факторів:
- професійної освіти;
- часу роботи;
- місця стажування;
- рівня освіти;
- регіону роботи;
- тематики ресторану;
- займаній посаді;
- посадових обов’язків;
- популярності точки громадського харчування.
Діапазон оплати праці кухаря досить широкий. І якщо в регіонах Росії звичайний працівник громадського харчування може заробляти 10-15 тисяч рублів, то зарплата кухаря в Москві в ресторані високої кухні може досягати 300 тисяч рублів.
Скільки заробляють кухаря в Росії?
Вивести середній показник, скільки отримує кухар, досить складно із-за нерівномірної затребуваності даної професії і, як наслідок цього, значних перепадів у винагороді.
Некваліфіковані працівники кухні при однакових обсягах роботи, поставлених завданнях і специфіки роботи закладу можуть отримувати як 5 тисяч рублів (у сільській місцевості у віддалених регіонах), так і 40 тисяч рублів (у Москві, Санкт-Петербурзі, Сочі). Такий розрив пов’язаний як з кількістю ресторанів, розміром середнього чека, так і з рівнем середньої заробітної плати в конкретному населеному пункті.
Така ж проблема і з працевлаштуванням: якщо у великих мегаполісах хороший кухар, який має професійну освіту і кваліфікацію, може вибирати з декількох пропозицій, то на периферії кількість вакансій значно нижче, й на одне робоче місце може претендувати одночасно кілька осіб.
І якщо робота не вимагає наявності якихось специфічних знань і навичок, роботодавець напевно найме кандидата, готового працювати за меншу заробітну плату.
- У викладенні враховані тільки актуальні пропозиції, а також відсутня інформація по заробітній платі шефів, які були найняті на індивідуальних умовах, так як часто така інформація є закритою, і тому оцінити стелю максимальних доходів у бренд-шефів досить складно.
Зарплата московських кулінарів
Особливості московського ринку праці, такі як високий попит і незмінно високу пропозицію, а також більш високий рівень життя, формують заробітну плату працівників точок громадського харчування.
Як правило, вимоги до найманого персоналу високі, однак вони часто виправдані, адже в ресторани Москви їдуть кухарі, які вже встигли досягти значних успіхів у професії в регіонах.
Такий симбіоз сформував таку вартість послуг кухаря: максимальний – 300 тисяч рублів, мінімальний – 15 тисяч рублів, в середньому – 65 тисяч рублів.
Якщо розглядати коридор заробітних плат на прикладі посади помічника кухаря, то такий працівник отримує в межах 8-65 тисяч рублів, а середній розмір місячної винагороди становить 20 тисяч рублів.
Скільки отримують кухарі в ресторанах?
У кожному ресторані є свої правила встановлення зарплати. Фахівців без досвіду роботи, а також наявності профільної освіти беруть не скрізь, пропонуючи їм менш привабливі умови, ніж більш перспективним кандидатам. Часто початківці кухарі працюють в кращих ресторанах за нижчу зарплату, ніж імениті майстри, або взагалі на умовах стажування, бажаючи отримати дорогоцінний досвід.
Щоб претендувати на таку винагороду, потенційному працівникові слід:
- мати досвід роботи від 3 років;
- знати рецепти та технологічні карти приготування страв;
- чітко виконувати посадові обов’язки та завдання шеф-кухаря;
- працювати з клієнтами.
Крім основної ставки, працівники ресторанів можуть отримувати додаткові бонуси: премії, чайові, обслуговування банкетів, робота понад норми, виконання додаткових завдань.
Скільки отримує шеф-кухар?
Шеф з іменем, що відповідає за створення меню і контроль приготування страв, може оцінюватися в сотні тисяч рублів. В його обов’язки входить не тільки приготування страв, але й повний контроль технологічного процесу, координація роботи персоналу кухні, а також створення та оновлення меню.
Претендувати на таку посаду можуть тільки креативні люди, які мають кулінарні здібності та які постійно вдосконалюють свої навички. Шеф – справжній лідер, від дій якого залежить успішність всього бізнесу, тому його робота оцінюється так дорого.
Деякі професіонали, що входять рейтинг кращих кухарів, готові співпрацювати виключно на умови надання частки в підприємстві громадського харчування, і дуже часто власники таких підприємств, бажаючи дістати відоме обличчя, яке гарантовано зробить справу успішним, йдуть на такі умови.
Зарплата кухаря в школі
Освіта кухар – це не завжди висока зарплата, якщо це стосується роботи в школі або будь-якому іншому соціальному закладі. Тарифна сітка в таких їдальнях і буфетах встановлюється державою, яка не завжди може адекватно винагородити працівника. В середньому ставка працівника громадського харчування у школі становить 15 тисяч рублів, в Москві цей показник може сягати 25 тисяч. При цьому такі фахівці повинні вміти:
- готувати прості страви зі списку, рекомендованого вищестоящими органами;
- здійснювати прийом продуктів;
- складати щоденне меню.
Як стати висококваліфікованим фахівцем?
Щоб стати професіоналом і претендувати на вищу оплату праці, кухареві в обов’язковому порядку необхідно отримати профільну освіту, яка стане першим кроком до отримання розряду. Чим більше розряд, тим вище кваліфікація, а отже, і заробітна плата.
Головне правило професійного кухаря – не стояти на місці і постійно розвиватися.
Отримувати новий досвід можна кількома способами: підвищувати кваліфікацію на кулінарних курсах, поїхати вчитися в спеціалізовану школу за кордон, самостійно вправлятися, винаходячи нові та вдосконалюючи існуючі страви.
Вміння смачно приготувати і красиво подати страву високо цінується серед власників ресторанів, тому вони готові щедро платити за талановитих і досвідчених фахівців.
Хочете бачити подібні статті в стрічці? Підпишіться і поставте Лайк!
Ще більше на сайті: