Кулінарія

Як перетворити хобі в професію і стати шеф-кухарем

Мабуть, моя історія могла б лягти в основу якого-небудь мотиваційного тренінгу. Але вона абсолютно реальна, і тому я на власному досвіді знаю, наскільки важливо – хоч і складно повірити у своє захоплення.

Я готував протягом усього життя кожен день, але не звертав на це увагу – для мене кулінарія була чимось буденним. У 2007 році я познайомився з майбутньою дружиною Ксенією, мені було приємно готувати для неї смачні сніданки і влаштовувати романтичні вечері.

А ось і вона, моя муза!

Одного разу Ксюша запитала, чому я не займаюся цим всерйоз. Я замислився і вирішив спробувати. Почати скуповувати журнали “Гастроном”, “Афіша.Їжа”, “Хлібсіль” і Джеймі Олівера, читав, готував за новими рецептами. І через якийсь час помітив, як вся інформація поступово розкладається по поличках. Я адаптував рецепти, аналізував технологічні процеси і почав експериментувати зі смаками. Тоді й прийшло усвідомлення – у мене дійсно виходить!

У той період я працював на ТНТ і відвідував тренінги з просування, техніки продажу та систему звітів. Це допомогло мені розробити свою систему розвитку: навчання, знайомства і багато практики. Тому з 2007 по 2011 рр. я почав вкладати зароблені гроші в кулінарні майстер-класи, книги і поїздки на зарубіжні чемпіонати світу з кулінарії. Вивчав тренди і тенденції, підписувався на російських шеф-кухарів і складав список професіоналів, з якими хочу познайомитися особисто.

Перші кулінарні проекти і особистий бренд

Десь в середині 2011р. мій знайомий, Дмитро Троцький, «підштовхнув» мене до наступного етапу. Він сказав, що якщо я хочу розвиватися, потрібно вибирати між роботою на ТНТ і кулінарією. Так я звільнився і повністю пішов у кухарську майстерність.

Спочатку стабільний заробіток був відсутній. Я не знав, що робити і куди податися, але допомогли зв’язки і знайомства на телебаченні. Наприклад, завдяки шеф-кухарю Денису Крупене я консультував кухарів на проекті «Час обідати», а на шоу «Два з половиною шефа» ще й підміняв провідних.

В голові складалася картинка: у мене виходить, значить, я йду в потрібному напрямку. Я постійно спілкувався і телефонував шеф-кухарями та власниками ресторанів, шукав підробітку. Мене почали запрошувати на банкети, вечері і презентації. Кожен клієнт надалі ставав мені другом, а значить свою роботу я виконував якісно і правильно.

Паралельно почав розвивати соціальні мережі і там просувати особистий бренд. У мене було чітке розуміння, що працювати потрібно регулярно – і тільки тоді буде результат.

Якщо кожен день приділяти трохи часу своїй справі і саморозвитку – успіх неминучий. Зі мною це сталося трохи раніше, ніж я планував, і це ще більше мотивувало рухатися далі.

Не тільки шеф–кухар, але і блогер

У жовтні 2021 року буде рівно 10 років, як я пішов в кулінарію. За цей час я попрацював фуд-продюсером на проектах «МастерШеф» і «МастерШеф Діти», «Кулінарний поєдинок» на НТВ. Мені подобалося ділиться інформацією з іншими кухарями. Я навіть зайнявся постановкою мови, щоб ясно викладати і доносити думки.

Дружина Ксеня порадила завести канал на Ютуб. Як і на початку свого кухарський кар’єри, я засумнівався. Але через якийсь час доля сама підштовхнула мене на шлях видеоблогера. Зі мною зв’язався мій нинішній партнер Валентин Глухівців і запропонував завести канал. Я погодився, і ми почали знімати.

Зараз на основному каналі у нас 2,3 млн. передплатників. Там ми випускаємо ролики з рецептами на 20-30 хвилин, але є ще канал з короткими відео на дві хвилини. Глядачі різні – всім не догодиш. Зараз я розвиваю і свій канал в Яндекс.Дзене, де ділюся нескладними рецептами і корисними лайфхами: і за настільки довгий час у нього вже майже 90 000 тисяч передплатників.

Поради майбутнім кухарям і тим, хто вже готує

Будьте комунікабельні: ніхто про вас не розповість краще, ніж ви самі. Якщо не будете спілкуватися з колегами, ділитися досвідом – про вас ніхто ніколи не дізнається. Хапайтеся за будь-яку можливість проявити себе. І якщо взялися за щось, зробіть це добре.

Слідкуйте за своїм зовнішнім виглядом: кухар повинен виглядати охайно, з чистою головою і нігтями. Ніхто не відміняв смачну їжу, але уявіть перед собою двох першокласних кухарів. Перший виглядає шикарно: спортивний, красивий, добре говорить. Другий – неохайний, з брудними нігтями. Більшість обере перше.

Ніколи не переставайте вчитися: це відноситься не тільки до кухарів. Потрібно постійно розвиватися, бути в тренді і підвищувати кваліфікацію. Кухареві важливо стежити за змінами у світі кулінарії, вивчати нові техніки, відвідувати майстер-класи колег. Навіть якщо ви смачно готуєте, але додатково не навчаєтеся – ви стоїте на місці і втрачаєте можливість рости.

Стежте за своїм емоційним станом: ви повинні горіти своєю справою навіть, коли погано і важко йти вперед. Потрібно заряджати аудиторію позитивом, бути готовим перевернути їх уявлення про їжу. Тільки так вам вдасться утримати увагу глядача і передати йому потрібно настрій, а також стати прикладом для інших кухарів.

Related posts

Leave a Comment