Тварини

Далекосхідний трепанг: складається з шипів, клею і плюється нутрощами. Як люди можуть його їсти?

Одне з головних достоїнств людини – це його спроможність перетворювати неїстівне в їстівне. Термічна обробка, трохи спецій і крапелька правильного соусу роблять з далекосхідного трепанга, або колючого морського огірка, екзотичне, але цілком їстівне блюдо. А адже в дикій природі дуже небагато готові закусити цією дивною штукою!

Так ось вони які, далекосхідні голубці.

Я б теж пару разів подумав, перш ніж запихати трепанга в рот. Тварина завдовжки від 5 до 43 см покрита купою тупих шипів і виглядає дуже відразливо. Як там кажуть: ти те, що ти їси? Так от, трепанг збирає щупальцями з дна будь-яку органіку. Гниюча плоть, фекалії, колонії бактерій і водоростей є основою раціону цього пульсуючого грудочки плоті.

Рятуйтеся! Трепанг вийшов на полювання!

Втім, мені ніхто і не пропонує спробувати це створення. Трепанги заселили численні бухти далекосхідних морів. По всій решті Росії закусити таким огірочком можна тільки в елітних ресторанах.

У 2019 році далекосхідний трепанг коштував близько 5000 рублів за кіло. І це у Владивостоці!

В рідних пенатах трепанг воліє піщано-мулисті береги на глибинах до 160 метрів. Тварина непогано переносить низькі температури і коливання рівня солі, але від спеки їй стає погано. Коли температура води досягає + 24 градусів, колючий морський огірок впадає в эстивацию – літню сплячку.

А ще трепангів не можна надовго витягати з води, вони швидко гинуть і втрачають товарний вигляд.

І нехай я не відчуваю бажання спробувати трепанга на смак, я визнаю, що він є самим їстівним хлопцем серед усіх голкошкірих. Як і інші морські огірки, трепанг відмовився від потужної броні на користь невеликих, сховані під шкірою вапнякових кісточок. Крім того, на відміну від більшості побратимів він не отруйний і містить пристойну кількість макро – і мікроелементів.

Бачите скелет? І я ні! А він є!

Крім людей пообідати трепангами можуть лише морські зірки та деякі краби. Все тому, що він має дуже поганий характер. Замість того щоб просто здатися хижакові, наш герой обстрілює його з кювьерових залоз! Їх клейкий секрет при попаданні в очі або пащу відбиває бажання продовжувати трапезу.

Так воно ще й стріляє?..

Якщо цього виявилося недостатньо, морський огірок плює ворогові в обличчя. Кишечником. З заднього проходу. Така психічна атака діє на ура: м’ясоїд втрачається в просторі і більше не намагається атакувати розвалюється прямо на очах монстра.

Хочеш мене знищити? Та я сам себе знищу!

А навіть якщо і намагається, то що з того? Трепанг може втратити до 75% свого тіла без шкоди для здоров’я. Рани і втрачені органи відновляться у лічені тижні, морський огірок залишається огірком навіть після втрати більшої частини мозку!

Кожного трепанга можна поділити на 3 частини. І з кожної виростити нового!

А вже плодяться вони просто закачаєшся! Ніяких шлюбних ігор і складних ритуалів: при підвищенні температури самці і самки просто викидають статеві клітини у воду. Середньостатистична мама відкладає 5 мільйонів яєць. Новонароджена личинка зовсім не схожа на батьків і зветься аурикулярией. Її єдине завдання – сховатися під яким-небудь камінчиком, не відсвічувати і жерти все, що попадеться. Якщо маля впорається, вона перетвориться на дорослий овоч і буде повзати по дну близько 10 років.

Мікроогурці виглядають просто чудово!

Але так було б в ідеальному світі, де трепанг являє гастрономічну цінність виключно для водних мешканців. Кожен рік японські і російські суду виловлюють близько 8 тисяч тонн цих безхребетних. Китайці, як не дивно, надходять краще, вони воліють вирощувати трепангів в спеціальних ставках. Сумарний вихлоп таких виробництв – 5 тисяч тонн в рік.

Пацани! Боюся, нас розводять.

Такі темпи вилову негативно позначаються на огірочки. Їх чисельність швидко знижується і ризикує досягти нуля в найближчі десятиліття. Я не буду шкодувати про зникнення чергового сумнівного страви, але мені дуже не по душі загибель настільки унікальних створінь.

З вами була

Палець вгору, підписка – неоціненна підтримка нашої праці.

|

Related posts

Leave a Comment